Back Down to Basics in Bulgaria with the SPRING Project- artas.in.ua
Back Down to Basics in Bulgaria

Back Down to Basics in Bulgaria

New home means starting from the bottom up

Isobel McKenzie
Written by –
Isobel McKenzie
on June 24th 2016
Originally from London, she is enthralled with the majestic collection of curves and lines that make up the British capital. It's fascinating to see how modern skyscrapers and historic landmarks muddle together in every city. Her Instagram feed is usually full of spiral staircases and tall buildings.
Project:

SPRING Project

Design:

Photographer:

Starting from scratch can be a daunting task. The SPRING Project is an apartment that started as a brand new build. It provided a completely fresh start for this family of four in Sofia, Bulgaria, to make their dream space. But the rooms of the apartment had already been laid out but didn’t have the proportions in the right places.

 

Consequently, and with a different idea in mind, the family wanted to reshuffle the space from the bottom up. Their aim was to make the space functional, have a good flow, and most importantly; perfect. They brought in ALL In Design House to help them out with the SPRING Project. The house features both light and dark color palettes, with pops of yellow for fun!

SPRING Project: Large scale mirrors in the corridor | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

In the original construction of this apartment, the front door opened up onto a long dark corridor splitting off into bedrooms. Considering the family requirements, the space was in need of a major overhaul of the original design.

Renovation in apartment | SPRING Project: ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

As you can see in this photograph, the walls were completely torn down. Previously one of the first rooms that you could access from the front door was the master bedroom, with its en suite bathroom.

 

The master bedroom has been reshaped into a large kitchen area. Undeniably, it’s better with the connected communal area because it provides a better flow around the house. For instance, where the bathroom previously opened inwards from the bedroom, it has been made accessible from the corridor instead.

 

 

Large scale mirrors in the corridor | SPRING Project: ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua
Renovation process of kitchen | SPRING Project: ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua
Deep wood tones, along with kitchen island with monochrome fittings | SPRING Project: ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

Now, the kitchen area is one of the first rooms you can enter. You are welcomed home in the evening to the warming aroma of dinner cooking. The kitchen has always been the hub of my home and becomes a pivot point of meeting, eating and entertaining. By the same token, this family has embraced the kitchen as the centre of the home’s axis.

SPRING Project: Kitchen island with monochrome fittings | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

There is ample storage space in the kitchen, with the range of cupboards along the back, and the drawer space provided with the island area. Yet the view remains minimal and sleek; completely clutter free.

 

Kitchen islands continue to grow in popularity, as they provide the extra space for storage, food prep, and a place for people to socialize. Kids can use the area to do their homework while parents make dinner. It’s a space for more than one person to work alongside the other.

SPRING Project: Open plan living room | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

Flowing through from the kitchen and you can find the dining area, and living room. The parquet herringbone pattern brings a lot of warmth to the room, and pairs well with the whiter, lighter elements of the room.

SPRING Project: Dark wood tones for the TV | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

Inset along the white walls and ceilings is this darker accented wall. The richer walnut used for the television cabinetry is also a way to tie in the dark hues to the color scheme. While this is just a during renovation photo, I love that the paint pot in this image is also yellow! It generally shows the way the colors will come out in the final design.

Dark wood tones for the TV | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua - SPRING Project

I really enjoy the way the different grains of the wood come out to play in the room.

SPRING Project: Open plan living room with blue tones and pops of yellow | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

Pavel from ALL In says the main goal for this project was to make sure the design of the home was timeless, comfortable, and reliable enough to stand the test of time. He decided to infuse those pops of yellow throughout the house to provide a nice contrast point with the darker furnishings. You can see a little bit of this theme in other areas as the designer didn’t want to create a completely white house.

SPRING Project: Boy's bedroom features cozy reading nook | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

The boy’s bedroom has made use of the wood panel on the floor, and the same natural parquet is also used on the walls. It’s a great bedroom space; a place for study, sleep and relaxation. It feels neat and minimal, with lots of natural light. Straightaway the balcony connects to the bedroom next to it.

SPRING Project: Girl's bedroom features cozy reading nook | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

What is really lovely about this room is that it doesn’t feel overly young. The girl in the family was only seven at the time of project completion, so there is a lot of space for adapting to different trends and fascinations as she gets older.

SPRING Project: Bedroom features cozy reading nook | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

I really enjoy the banquette in the cozy nook of this bedroom. It looks fun and as a result she has a lovely corner for curling up with a good book. It was the young daughter’s request to have her own little “home” corner, so here it is in her dream room.

 

The lighting is really sweet, too, it’s like a budding rose. Using the pastel tones, it feels light but welcoming in here. The ALL In design team used local furniture makers to put together the custom elements of the design.

SPRING Project: Wood tones in the master bedroom with chevron tiles | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

The master bedroom is sleek and smart. Warm and high quality, it’s a nice place to rest your head at night.

SPRING Project: Wood tones in the bedroom with chevron tiles | ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

The designers made the bedside table in this room exclusively for the SPRING Project. I like the way it looks from different angles, particularly with the thin side supports. The edges create different impressions depending on how you look at it.

Open plan living room with blue tones and pops of yellow | SPRING Project: ALL In Studio, Bulgaria on artas.in.ua

In conclusion what sums up the feel of this house, is that balance between lightness and darkness. The SPRING Project embraces color. Instead of going for an all-white room and then adding on to it, there is a strong and powerful dynamic right back down to the basics. They stripped down the walls to get back to what they wanted: good flow in communal areas and designing a space that was just perfect for them. Mission accomplished.

Tags:

No products in the bag.

Stay Updated
Sign up for our newsletter and get the latest home tours and giveaways.
STAY UPDATED!
Sign up for our newsletter to get the latest home tours and giveaways.

https://np.com.ua

система полива

dxtranss.com.ua